Chaos. Vrijheid. Liefde

.
Locatie: 
Online
Voor wie: 
Voor iedereen die verlangt naar een leven vol innerlijke rijkdom
Tijd: 
Zaterdag 31 oktober, om 10.30 uur
Sprekers: 
Willemijn Dicke, Merlijn Twaalfhoven, Job Koelewijn, Piet Lens, Peter Kleine Schaars

In plaats van het jaarlijkse najaarssymposion op het conferentiecentrum Renova geeft Stichting Rozenkruis op zaterdagochtend 31 oktober 2020 een online impressie van hoe die dag had kunnen zijn. De titel van de symposion-documentaire is nog steeds: ‘ChaosVrijheidLiefde‘. U ziet en hoort auteur en docent Willemijn Dicke, kunstenaar Job Koelewijn, milieuwetenschapper Piet Lens, componist en dirigent Merlijn Twaalfhoven, karatedocent Frans Baggen en de Koninklijke Biltse Harmonie onder leiding van Peter Kleine Schaars. De online uitzending wordt een feestelijke onderdompeling in verhalen en muziek van bevlogen mensen.


De filmische impressie van het symposion is vanaf 31 oktober 2020 om 10.30 uur hier te zien:


Willemijn Dicke was lange tijd overtuigd atheïst en zocht de zin van haar leven in de wetenschap. Zonder aankondiging eigenlijk, implodeerde haar ‘geloof’. Zij kwam in een existentiële crisis terecht en ging op zoek. Daarover schreef zij het boek: De sjamaan en ikeen nuchter, geestig verslag van een zoektocht naar zingeving. Achteraf zegt ze over haar zoektocht: ‘Die was niet mooi. Het was chaos.’ Maar in die chaos ontdekte zij: ‘Alles is een uiting van of roep om liefde’. Aan de hand van het Aramese ‘Onze Vader’ zou Willemijn over haar zoektocht en inzichten vertellen.

Job Koelewijn maakt installaties, foto’s, video’s en beeldhouwwerken. Hij heeft tot in zijn diepste wezen ‘chaos’ ervaren en zegt daarover in een interview met journalist Fokke Obbema (gepubliceerd in het boek De zin van het leven): ‘Achteraf is dat het beste wat me ooit is overkomen. (..) Toen ik terugkwam in de werkelijkheid, voelde ik een enorme energie. En mijn angst was geknapt..’ Hij laat zich in zijn werk inspireren door het taoïsme: ‘De essentie van de werkelijkheid draait voor mij om polariteit. Zonder begrip daarvan kan eigenlijk niets worden begrepen.’

Piet Lens is hoogleraar Milieubiotechnologie aan de Instituut voor Wateronderzoek in Delft en verbonden aan de Universiteit van Wageningen. Naast innovatief onderzoeker is hij voortrekker in het bewustmaken over Waterbeheer. De rozenkruisers zeggen:  ‘Er is geen ledige ruimte’. Sinds Albert Einstein is dat eveneens wetenschappelijk aangetoond.

Merlijn Twaalfhoven werkt als cultureel ondernemer en componist. Hij houdt zich niet alleen bezig met allerlei aspecten van muziek maar heeft een sterke drang om iets voor de mensheid te betekenen. Enkele jaren geleden gebruikte hij muzikale opdrachten op basis van zijn composities om mensen, vaak buiten het theater, een wezenlijke ervaring te bieden en hen met elkaar te verbinden. Sinds enkele jaren gaat het Merlijn Twaalfhoven niet meer om de kunst als eindproduct, maar om het proces van kunst maken.

Frans Baggen heeft een eigen karateschool met de naam ‘Shukenmashi’ waarin veel aandacht is voor de achtergronden van karatedo. De naam ‘het slijpen, of polijsten van de edelsteen’, oftewel: het gaat om een persoonlijk ontwikkelingsproces, een jarenlang slijpproces van de eigen – innerlijke – waardevolle steen’. Wie aan karate begint, begint aan een potentieel levenslange ontwikkelingsweg, een fysieke- maar ook een innerlijke- en volgens sommigen zelfs een ‘spirituele’ zoektocht. Frans Baggen heeft zich uitgebreid verdiept in onder andere Tao en de Daodejing.

Peter Kleine Schaars neemt ons mee naar de wereld van de muziek en zal ons laten horen hoe ‘chaos’ in de muziek klinkt en welke buitengewone relatie chaos en harmonie met elkaar kunnen hebben. Hij vertelt in woord, maar vooral in klank en met behulp van musici van de Koninklijke Biltse Harmonie.

Locatie: 
Online Renova
Maartensdijkseweg
3723 MC Bilthoven
Nederland
Datum: 
zaterdag, oktober 31, 2020 - 10:30