Coornhert

Licht in Europa
Locatie: 
Keizersgracht 123, Amsterdam
Tijd: 
20.00 - 21.30 (zaal open 19.30)
Spreker: 
Dick van Niekerk
Toegang: 
vrij

De avond wordt verzorgd door Stichting Rozenkruis in samenwerking met de Rozekruis Pers.

De theoloog-filosoof Coornhert wordt vooral herinnerd als vredestichter, maar hij was veel meer dan dat. Zijn ethisch-gnostieke denkbeelden staan centraal tijdens deze thema-avond voor, zoals Coornhert gezegd zou kunnen hebben, ‘leergierige ongeleerden’.

In het gelijknamige boek onderneemt de schrijver Jan Peter Burger een even dappere als gewaagde poging ons denken over de zeventiende eeuw te herzien. Hij stelt Dirck Volkertszoon Coornhert centraal aan de basis van de culturele revolutie die tussen 1585 en 1625 vanuit Amsterdam plaatsvond. Vrijheid van geest, van keuze, van godsdienst - dat is de grondslag, betoogt Burger, waarop de Spaanse overheersing kon worden afgeschud. Het was in die sfeer dat de creatieve genieën van de zeventiende eeuw de Republiek der Zeven Provinciën sociaal, cultureel en geestelijk een ander aanzien gaven.
Jan Peter Burgers jarenlange onderzoek van de bronnen en zijn erudiete kennis van de klassieke auteurs resulteert in een nieuw perspectief op de Gouden Eeuw - die minder aan Luther en Calvijn te danken is dan aan de geest van Coornherts vrije denken.

Locatie: 
Huis met de Hoofden
Keizersgracht 123
1015CJ Amsterdam
Nederland
Datum: 
dinsdag, maart 20, 2018 - 20:00