D.V. Coornhert en G.A. Bredero

in Teylers Museum
Locatie: 
Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem
Tijd: 
13.30 tot 16.30 uur. Vanaf 13.00 uur: ontvangst en koffie/thee
Toegang: 
€ 25,- (kan ook bij binnenkomst betaald worden)
Symposion bundel: 
In de prijs begrepen, wordt u later toegestuurd
Sprekers: 
Dick van Niekerk en Gerard Vestering
Dagvoorzitter: 
Hannie te Grotenhuis
Inschrijven: 
Aanmelden is verplicht via bijgaand inschrijfformulier i.v.m. beperkte aantal beschikbare plaatsen

 

Mannen op de bres voor de Zuivere Rede

Coornhert is de eerste 'vrijdenker des vaderlands'. Met zijn vrije geest vocht hij tegen onderdrukking, vooroordeel, hypocrisie en eigenwaan. Hij trad in 1583 toe tot de Amsterdamse rederijkerskamer D’Egelantier, die als motto voerde in Liefde Bloeyende .

D'Egelantier werd de voorloper van de Nederduytsche Academie die hoger onderwijs en geestelijke vorming voor gewone mensen als belangrijkste doel had. Als oprichters van de Academie en als volgende generatie schrijvers verwerkten Samuel Coster, P.C. Hooft en G.A. Bredero, Coornherts filosofie volop in hun toneel- en poëziewerken. 

Met name de schilder en toneelschrijver Gerbrand Adriaensz. Bredero had een open geest en een fijnzinnig gevoel voor de gezuiverde rede. Heel belangrijk is voor hem dat je als mens ’selveloos en stil’ wordt. Als je zuiver wilt denken, dien je de valse ’ickigheyt’ van de wereld van je af te schudden en door te dringen tot het inzicht dat je 'in de eeuwige Logos' leeft.
 
Wat waren dat voor mensen? Waar kwamen die ideeën vandaan? Hoe leefden zij, en wat leren ze ons? Wat is dat, de Zuivere Rede? Hoe dring je daarin door? De denkbeelden waarmee zij worstelden en de vragen waarmee zij ons nu nog confronteren, zijn anno 2018 nog even actueel.

U kunt met het OV of de auto naar het Teylers Museum komen: zie Website van Teylers Museum.


 

Locatie: 
Teylers Museum
Spaarne 16
2011CH Haarlem
Nederland
Datum: 
zondag, september 16, 2018 - 13:30