Jacob Böhme

--
Locatie: 
Conferentiecentrum Renova, Maartensdijkseweg 1, Bilthoven
Inschrijven: 
U kunt het inschrijfformulier rechts gebruiken
Toegang: 
€ 40,- incl. vegetarische lunch; voor studenten: € 15,-
Symposion bundel: 
In de prijs inbegrepen, wordt u later toegestuurd
Parkeren: 
Gratis
Openbaar vervoer: 
Van station Bilthoven rijdt een taxi voor € 2,50; bellen: 035-6668241
Dagvoorzitter: 
Wendelijn van den Brul
Muziek: 
Marnix de Cadt speelt werken van de Oost-Duitse Tilo Medek
Sprekers: 
Luc Panhuysen, Ben Huisman, Govert Snoek, Peter Teunis, Peter Huijs

 

‘Jacob Böhme moet de grootste van de christelijke gnostici worden genoemd.  Het woord ‘gnosis’ hier gebruikt in de betekenis van kennis, gebaseerd op openbaring en op de pure wijze waarop hij symbolen en de oude mythen voor ons ontsluit. Karakteristiek voor J. Böhme is zijn grote eenvoud-des-harten, en de puurheid van zijn ziel, als die van een kind.’ (N. Berdyaev in 1930)


Es gibt keine schönere Musik, denn so der Mensch von innen wohl zusammen ist gestimmt.

In Dresden (Duitsland) vond in 2017 in het Residenzschloss de tentoonstelling ‘Alles in Allem’ plaats over de gedachtewereld van de bekende schoenmaker, mysticus, filosoof en theoloog Jacob Boehme.
Naar aanleiding van de hernieuwde belangstelling voor deze bekende Duitse denker uit begin zeventiende eeuw verschijnen bij de Rozekruis Pers twee belangwekkende publicaties. Een nieuwe vertaling van Boehme’s ‘Morgenrood in opgang (Aurora)’ aan de hand van het originele  handschrift uit 1612, en een studie over de ‘Handschriften en vrienden van Jacob Boehme’, door Govert Snoek. 

Reden genoeg om het najaarssymposion van Stichting Rozenkruis op 3 november 2018 te wijden aan de Philosophus Teutonicus, de 'eerste Duitse filosoof,' zoals Govert Snoek hem noemde. 
'Iedere mens is vrij,' zegt Boehme, 'en hij is als een eigen God; hij kan zich in dit leven in toorn of in licht veranderen. Waarmee iemand zich kleedt, laat zien wie hij is. U kunt niet zeggen dat u niet in God leeft en bestaat, of dat God iets vreemds, onbekends is, wat u niet kunt bereiken. Waar u nu bent, daar is de poort Gods.'
 
Het conferentiecentrum Renova te Bilthoven biedt op 3 november een verscheidenheid aan sprekers, die allen een bijzonder aspect van deze schoenmaker uit Görlitz belichten. Luc Panhuysen schetst de historische achtergrond waarin Boehme optrad, Ben Huisman vertelt over zijn onderzoek de zeven krachten, die elk een eigen vorm hebben die past bij hun specifieke eigenschappen, en over Buckminster Fuller die deze vormen tot in finesses heeft uitgewerkt. Govert Snoek houdt een column over de ongelooflijke reis van van de handschriften van Jakob Boehme. Peter Teunis onderzoekt de betekenis van Boehmes denken voor de zoekende mens van de eenentwintigste eeuw. Peter Huijs neemt ons mee in de structuur van Morgenrood in Opgang, Boehmes belangrijkste en beroemde eerste geschrift.  
Bijzondere citaten uit Boehmes werk zullen voorgelezen, er is bijzondere aandacht voor de muziek: Marnix de Cadt zal enkele gedeelten ten gehore brengen die de Oost-Duitse componist Tilo Medek schreef (Morgenröthe im Aufgang), naar aanleiding van een Boehme-herdenkingsdag in Görlitz in 2002.
Locatie: 
Conferentiecentrum Renova
Maartensdijkseweg 1
3723 MC Maartensdijk
Nederland
Datum: 
zaterdag, november 3, 2018 - 10:15