Leer Jacob Böhme kennen

--
Datum: 
Zaterdag 3 november
Tijd: 
10.15 - 16.00 uur. Vanaf 9.30 uur: ontvangst en koffie/thee
Locatie: 
Conferentiecentrum Renova, Maartensdijkseweg 1, Bilthoven
Toegang: 
€ 40,- incl. vegetarische lunch; voor studenten: € 15,-
Inschrijven: 
U kunt het inschrijfformulier rechts gebruiken
Symposion bundel: 
In de prijs inbegrepen, wordt u later toegestuurd
Parkeren: 
Gratis
Openbaar vervoer: 
Van station Bilthoven rijdt een taxi voor € 2,50; bellen: 035-6668241
Dagvoorzitter: 
Wendelijn van den Brul
Muziek: 
Marnix de Cat speelt werken van de Oost-Duitse Tilo Medek
Sprekers: 
Luc Panhuysen, Peter Teunis, Ben Huisman, Govert Snoek, Peter Huijs

 

‘Jacob Böhme moet de grootste van de christelijke gnostici worden genoemd.  Het woord ‘gnosis’ hier gebruikt in de betekenis van kennis, gebaseerd op openbaring en op de pure wijze waarop hij symbolen en de oude mythen voor ons ontsluit. Karakteristiek voor J. Böhme is zijn grote eenvoud-des-harten, en de puurheid van zijn ziel, als die van een kind.’ (N. Berdyaev in 1930)


Het boek dat alle geheimen bevat is de mens (Jacob Böhme)

In Dresden (Duitsland) vond in 2017 in het Residenzschloss de tentoonstelling ‘Alles in Allem’ plaats over de gedachtewereld van de bekende schoenmaker, mysticus, filosoof en theoloog Jacob Böhme.
Naar aanleiding van de hernieuwde belangstelling voor deze bekende Duitse denker uit begin zeventiende eeuw verschijnen bij de Rozekruis Pers twee belangwekkende publicaties. Een nieuwe vertaling van Böhmes ‘Morgenrood in opgang (Aurora)’ aan de hand van de tekst van het lang verdwenen gedachte originele handschrift uit 1612, en een studie over de ‘Handschriften en vrienden van Jacob Böhme’, door Govert Bonnie Snoek. 

Reden genoeg om het najaarssymposion van Stichting Rozenkruis op 3 november 2018 te wijden aan de Philosophus Teutonicus, de 'eerste Duitse filosoof,' zoals Godfried Herder hem noemde. 
 
'Iedere mens is vrij,' zegt Böhme, 'en hij is als een eigen God; hij kan zich in dit leven in toorn of in licht veranderen. Waarmee iemand zich kleedt, laat zien wie hij is. U kunt niet zeggen dat u niet in God leeft en bestaat, of dat God iets vreemds, onbekends is, wat u niet kunt bereiken. Waar u nu bent, daar is de poort naar God.'
 
Het conferentiecentrum Renova te Bilthoven biedt op 3 november een verscheidenheid aan sprekers, die allen een bijzonder aspect van deze meester-schoenmaker uit Görlitz belichten.
Jacob Böhme en zijn tijd. Luc Panhuysen schetst de historische achtergrond waarin Böhme leefde, werkte en zijn overweldigende geestelijke doorbraak beleefde. Maar ook het verschil tussen Görlitz en Amsterdam in de zeventiende eeuw.
Peter Teunis onderzoekt hoe de zeven brongeesten - die voor Böhme de gehele schepping voortbrengen en zijn - ook in de samenleving van de eenentwintigste eeuw, in organisaties en instituten herkenbaar zijn.
Ben Huisman geeft een overzicht van de verschillende periodes in Böhmes werk, voert ons binnen in het begrip van de Drie Principes en de Ungrund en ziet de complexe gedachtewereld van Böhme voor zich als in een beeldtaal, als dansende krachtlijnen die in een fascinerende geometrische samenhang de kosmos bouwen.
Govert Snoek houdt een column over de ongelooflijke reis van de handschriften van Jakob Böhme.
Peter Huijs geeft in het kort de structuur van Morgenrood in Opgang, Böhmes belangrijkste en beroemde eerste geschrift.

 

Fraaie citaten uit Böhmes werk zullen worden voorgelezen, en er is bijzondere aandacht voor de muziek. Zo zal Marnix de Cat enkele gedeelten ten gehore brengen die de Oost-Duitse componist Tilo Medek schreef (Morgenröthe im Aufgang), naar aanleiding van een Böhme-herdenkingsdag in Görlitz in 2002.

 

Locatie: 
Conferentiecentrum Renova
Maartensdijkseweg 1
3723 MC Maartensdijk
Nederland
Datum: 
zaterdag, november 3, 2018 - 10:15