Ode aan het verlangen

De mens is vóór alles een verlangend wezen. Ieder mens verlangt wel ergens naar:

naar geluk, liefde, kennis, wijsheid, schoonheid, vrijheid. 

Verlangen is niet alleen diep menselijk, maar heeft ons iets te zeggen. Je diepste verlangen is in staat je de weg te wijzen naar je bestemming. Verlangen is bovendien een magisch vermogen; waar je schat is, daar zal je hart zijn. Het maakt dus uit wat je verlangt. 
Hoe vind je in jezelf het verlangen dat de sleutel is tot een zinvol, vervullend leven? En als je het gevonden hebt, wat dan?
 
Op zondag 21 mei aanstaande brengen we een ode aan het verlangen. Dat doen we zoals gebruikelijk met inleidingen, muziek, ontmoeting en lekker eten.
 
Tijden en locatie
U bent vanaf 9.45 uur van harte welkom voor koffie en thee. Het symposion start om 10.30 uur en eindigt om 16.00 uur. Locatie is landgoed Renova, Maartensdijkse weg 1 te Bilthoven.
 
Programma
Gedurende de dag zijn er verhalen van:
  • schrijver Kader Abdolah. Onlangs verscheen zijn boek ‘Wat je zoekt, zoekt jou’, over het leven en het werk van Rumi. Kader Abdolah neemt ons mee zowel naar het leven en de gedichten van Rumi, als naar zijn eigen verlangen en zoektocht.
  • psycholoog en schrijver Vincent Duindam vult zijn psychologische inzichten graag aan met inzichten uit de universele wijsheid. Ditmaal verweeft hij beide in het thema verlangen.
  • Arwen Gerrits van stichting Rozenkruis neemt ons mee naar de sleutelrol die in de wijsheid van Hermes Trismesgistos aan het verlangen wordt toegedicht.
  • Geert Schiettecatte was lid van de Orde van de Karmelieten in Brugge, totdat hij zo verlangde naar ‘de oceaan van wijsheid’ dat hij besloot zijn zoektocht buiten het klooster voort te zetten. Hij herkende dit verlangen als een fundamentele levensdrift, die gebundeld moet worden en richting nodig heeft. Hij ontdekte dat er een wijsheid werkzaam is in de kosmos en in de grote wereldreligies, die ons de weg wijst naar verdieping en vereenvoudiging. Door zich daarmee te verbinden zag hij in dat zijn verlangen een diep, kosmisch, goddelijk verlangen is en dat al in deze herkenning alleen een zekere vervulling ligt. Aan de hand van kleine teksten van mystici van Oost en West en zijn eigen levensweg zal Geert Schiettecatte ons ‘de genade van het v/Verlangen’ aantonen. 
  • filosoof Coen Simon schreef het boek ‘Wachten op geluk – een filosofie van het verlangen’. Hij zal ons uitdagen om het thema op filosofische wijze te onderzoeken.
 
Er worden liederen van Rumi gezongen door Behrang Alibabaei
Jan Duindam begeleidt zijn broer Vincent met gitaar en zang.
Er zijn verhalen vol verlangen met Yolanda Eikema en Ingrid Huting: Wat betekent ‘verlangen’ voor jou, welke rol speelt verlangen in jouw leven en verandert verlangen als je ouder wordt?’ Om dit te onderzoeken maakten we een film waarin Ingrid Huting een aantal mensen van verschillende leeftijden interviewt.
Quinten Spakman en Ad de Jong zullen de mooiste klanken ontlokken aan piano en bayan.
 
Aanmelden
Uw aanmelding is pas definitief nadat we uw betaling ontvangen hebben.
 
We verheugen ons op uw komst!
Prijs: 
€50.00
Studentenprijs: 
€15.00
simple