Reiken naar de eeuwigheid met Leonardo da Vinci

.
Plaats: 
Avenue Concordia 102, Rotterdam
Tijd: 
10.00 – 16.00 uur
Toegang: 
€ 10,-

De wereldberoemde Italiaanse alleskunner Leonardo da Vinci (1452-1519) had een enorme verbeeldingskracht. Hij wist uit ervaring dat die ‘innerlijke zintuiglijkheid’ een belangrijke sleutel is tot de goddelijke oorsprong. Dat werd ook uitgedragen binnen de Platoonse Academie in Florence waarmee Leonardo in contact stond. Allen die bij de Academie betrokken waren, geven op een of andere wijze in hun werk uitdrukking aan een nieuw levensperspectief, dat wel eens omschreven wordt als ‘de lente van het Europese zelfbewustzijn’. Het is een lente die na vijfhonderd jaar nog steeds voortduurt.

2 mei 2019 was het vijfhonderd jaar geleden dat het Leonardo da Vinci op zevenenzestigjarige leeftijd stierf. Dit was de aanleiding om op diverse plaatsen een symposion te organiseren over verborgen wijsheid in het leven en in de werken van deze universele mens. Dit symposion is inmiddels reeds in 7 centra door Nederland en België gehouden. Op 17 november wordt het laatste symposion gehouden in Rotterdam.

Leonardo was anatoom, architect, beeldhouwer, componist, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, schilder, schrijver,  uitvinder, onderzoeker en wetenschapper. De schilderkunst werd onder impuls van dit genie een ‘ervaringswetenschap’.

Leonardo da Vinci had nooit enige opleiding genoten, maar onderzocht en ontdekte alles zelf. Zijn genialiteit blijkt uit de talloze experimenten die hij uitvoerde: zijn kunstwerken zijn gebaseerd op vele onderzoekingen en studies. Eigenlijk is een kunstwerk nooit af, want het kan worden ervaren als een etappe naar een volgend inzicht. Mede dankzij zijn nieuwsgierigheid en voorstellingsvermogen kwam Leonardo tot verbluffende resultaten waardoor we ons vandaag nog steeds door kunnen laten inspireren.

PROGRAMMA:

  • Dick van Niekerk: Leerling van de ervaring - een plaatsbepaling van Leonardo in zijn tijd
  • Ad de Jong: Inleiding over het nieuwe muziekstuk ‘De Zeven Da Vinci Principes’
  • Uitvoering van ‘De Zeven Da Vinci Principes’ voor twee sopranen, twee cello’s, altviool en bayan, onder leiding van componist Ad de Jong.
  • Ankie Hettema: Verborgen beeldtaal in het bekende - een innerlijke reis aan de hand van Leonardo’s oeuvre. 
  • Reijnier Kloeg: Een demonstratie van Leonardo’s Organetto gebouwd op basis van zijn ontwerptekeningen.
    (Tussen uitvoering van ‘De Zeven Da Vinci Principes’ voor twee sopranen, twee cello’s, altviool en bayan, onder leiding van componist Ad de Jong en lezing Ankie Hettema)

Een grootheid als Leonardo laat zich moeilijk annexeren of van een label voorzien. De inleiders brengen Leonardo tot leven in zijn  onbeperkte veelzijdigheid als een klassieke uomo universale en als een klokkenluider van een nieuwe tijd. Leonardo da Vinci is de belichaming geweest van voornoemde lente van het Europese zelfbewustzijn, een lente die vijfhonderd jaar later nog steeds voortduurt.

AANMELDEN VOOR DIT LEONARDO-SYMPOSION

https://spiritueleteksten.be/wp-content/uploads/2019/05/Leonardo-da-Vinci-Geniale-alleskunner-hartstochtelijk-op-ziek-naar-de-lente-van-de-geest.png

BESTEL ‘LEONARDO – GENIALE ALLESKUNNER’

De teksten van de voordrachten en het muziekstuk ‘De Da Vinci Principes’ zijn beschikbaar in de vorm van een uitgave in de symposionreeks nummer 44: Leonardo – geniale alleskunner hartstochtelijk op zoek naar de lente van de geest

 

BELUISTER HET RADIO-INTERVIEW MET ANKIE HETTEMA VANAF 25.07 MINUTEN

 
Locatie: 
Lectorium Rosicrucianum
Avenue Concordia 102
3062LN Rotterdam
Nederland
Datum: 
zondag, november 17, 2019 - 10:00